Incarcarea buteliei de casa ” negresa” cu GPL este ilegala si extrem de periculoasa

Conforum unor studii peste 80% dintre romanii care detin o butelie traditionala pentru aragaz o incarca de la o statie de GPL dedicata masinilor.

incarcare butelie, pret gpl butelie casa, amenda gpl buetlie casa, negresa explodata, pericol moarte gpl negresa, unde incarca, gpl negresa, statie gpl incarcare butelie, butelie casa fara multivalva

La prima vedere acest lucru nu este important, insa cei care incarca aceste butelii tip negresa nu stiu care sunt pericolele la care sunt expusi.

In primul rand O BUTELIE DE ARAGAZ NU ARE MULTIVALVA, adica nu exista nici un sistem care sa opreasca cantitatea de gaz care a intrat in ea. Au existat cazuri cand butelia GPL a explodat exact in momentul incarcarii la pompa de GPL pentru masini, iar cel care alimenta ilegal butelia a decedat.

Principalul pericol este intoxicarea cu gazul scurs, de unde se ajunge la explozii. Însă, mulţi ar putea spune: ce, nu se simte dacă sunt scurgeri? Nu, nu se simte, pentru că GPL-ul nu conţine mercaptan.

incarcare butelie, pret gpl butelie casa, amenda gpl buetlie casa, negresa explodata, pericol moarte gpl negresa, unde incarca, gpl negresa, statie gpl incarcare butelie, butelie casa fara multivalva

“Nu se recomandă aceste umpleri ale buteliilor de la staţiile GPL. Sunt mai multe considerente, însă primul se referă la faptul că există diferenţe de compoziţie chimică. GPL-ul nu conţine mercaptan, care are un miros specific şi care se introduce în compoziţia buteliilor. Astfel, se acumulează gaze, iar la cea mai mică scântee se poate produce o tragedie“, a declarat, pentru “Replica” de Constanţa, căpitan Nicolae George, purtătorul de cuvânt al ISU Dobrogea.

De asemenea, diferenţe sunt şi de presiune, existând riscul ca o butelie ce trece pragul staţiei GPL să fie încărcată peste limita admisă, adică peste 12,5 kilograme. Dacă o butelie clasică are 11 kilograme amestec de butan şi propan, suficient cât să asigure o vaporizare şi un consum eficient, la supraîncărcare se diminuează spaţiul de vaporizare, combustibilul ajungând în stare lichidă la arzător.

Nu mai spunem că sunt şi oameni care cer acest lucru, să fie umplută până la refuz. Mai mult decât atât, orice butelie trebuie verificată pentru a vedea dacă este etanşă.

incarcare butelie, pret gpl butelie casa, amenda gpl buetlie casa, negresa explodata, pericol moarte gpl negresa, unde incarca, gpl negresa, statie gpl incarcare butelie, butelie casa fara multivalva

Menţionăm şi faptul că astfel de proceduri sunt ilegale.

În cazul în care butelia are 10 – 15 atm., acestea nu mai pot, la un moment dat, să regleze corect presiunea la focurile aragazului. Presiunea mărită stinge flacăra, iar gazele nearse creează mediu exploziv care, la cea mai mică scînteie, duce la explozie. Butelia încărcată la staţia de îmbuteliere aragaz este verificată din punct de vedere a etanşării. Acest lucru nu se face la staţia autogaz.

Supusă periodic suprapresiunilor determinate de umplerea repetată cu autogaz, se deformează şi poate să provoace apariţia unor pori în zona sudurilor, prin care poate să iasă gaz, şi se pot genera acumulări de gaz, cu mare pericol de explozie.

Ventilul buteliei cedează rapid în cazul încarcării la skidul de autogaz, atît din cauza presiunilor mari ale propanului, cît şi din cauza cuplării la racorduri artizanale neomologate, de proastă calitate.

AMENDA PENTRU INCARCAREA BUTELIE DE CASA CU GPL LA POMPA AUTO ESTE DE 15.000 lei! Daca nu se plateste aceasta amenda faptasul face puscarie 1 an.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.